Wiele osób jest zdania, że własną restauracją, barem, czy pubem można z powodzeniem zarządzać bez większego doświadczenia w branży – wystarczy bowiem zamiłowanie do kulinariów, odpowiedni lokal, profesjonalna kadra i przedsiębiorczość, nieprawdaż?

Okazuje się, że niekoniecznie. Co bowiem w sytuacji, gdy trudnimy się także usługami cateringowymi, zaopatrujemy większe imprezy, czy też musimy w sposób efektywny zapanować nad własnym dużym obiektem z dziesiątkami pracowników oraz setkami gości odwiedzających nasz przybytek każdego dnia?

W takim wypadku możemy skorzystać z oferowanego przez prawdziwych ekspertów w branży kursów managera gastronomii. Opłata za kurs managera gastronomii nie jest zbyt wygórowana, a w jej ramach zdobędziemy wiedzę zarówno teoretyczną jak i praktyczną, która to z całą pewnością pozwoli nam sprawniej oraz bardziej optymalnie zarządzać prowadzoną działalnością gastronomiczną. Sprawdźmy teraz, czego będziemy mogli się podczas takiego kursu nauczyć.

Jak mówią specjaliści z firmy MWM Partners; początkowe lekcje kursu to przede wszystkim zaznajomienie zainteresowanych z podstawowymi zadaniami, celami i obowiązkami menadżera gastronomii. Następnie wykładowcy najczęściej przechodzą do informacji przydatnych w codziennej pracy, począwszy od tak zwanego dress code’u jaki obowiązywać powinien w naszym lokalu, poprzez zasady nakrywania do stołu i tajniki sztuki kelnerskiej, aż do sposobów przygotowania sali na wizytę gości.

Na tym jednakże nie koniec. Uczestnik kursu będzie mógł także poszerzyć swoją wiedzę odnośnie kwestii prawno-formalnych dotyczących prowadzenia restauracji, baru lub pubu. Nigdy nie zaszkodzi bowiem poszerzenie swoich horyzontów w kwestii obowiązującego prawa pracy, sposobu rozliczania się z wygenerowanych zarobków z Urzędem Skarbowym czy Zakładem Ubezpieczeń Społecznych, jak też zawierania umów cywilnoprawnych z pracownikami.

Podczas szkolenia dowiemy się również, w jaki sposób prowadzić skuteczną promocję naszego biznesu, tak aby dowiedzieli się o jego istnieniu nie tylko klienci z najbliższej okolicy, ale także turyści z całej Polski, którzy to odwiedzić mogą właśnie nasz lokal w poszukiwaniu nietypowych, lokalnych lub też wysoce wyszukanych dań i napojów.

Czego jeszcze możemy się spodziewać zapisując się na kurs menadżera gastronomii? Z dużą dozą prawdopodobieństwa zapoznani zostaniemy także z takimi kwestiami jak przygotowywanie kart menu, pozyskiwanie koncesji na sprzedaż napojów alkoholowych, czy też wprowadzanie w wystroju lokalu odpowiednich zmian zgodnie z oczekiwaniami grupy docelowej najczęściej odwiedzającej nasz lokal.
Z jak dużym wydatkiem musimy się liczyć pragnąc przystąpić do rzeczonego kursu? Wszystko zależy od wybranej placówki, czasu trwania szkolenia oraz stopnia jego zaawansowania. Jeżeli zdecydujemy się na kurs podstawowy, przygotować się musimy na poniesienie kosztu rzędu 1200-1400 złotych. Jeśli jednakże chcemy dyplom uzyskania tytułu menadżera gastronomii uzyskać w renomowanej placówce cieszącej się w branży dużym uznaniem, cena jaką będziemy musieli zapłacić za kurs wzrosnąć może nawet do 2000 złotych. Zapewniamy jednak, że nie jest to zbędny wydatek a inwestycja we własną zawodową przyszłość!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here